Son Güncelleme: 30 Nisan 2024 15:51:47

sessizliğin karanlığında
kemeraltı
hayrettin orhanoğlu
trabzon´dur yolumuz 10

Antalya'da doğdu.

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun oldu. Erzincan'da Türkçe ve Edebiyat öğretmenliği yaptı. Atatürk Üniversitesinde Yüksek Lisans ve doktora çalışmalarını yürüttü.

1986 yılından itibaren yurt içi ve dışında çıkan çeşitli dergilerde şiir, öykü, deneme ve makaleleri yayımlandı.
1991-1997 yılları arasında özel bir tiyatro grubu kurarak yönetmenlik görevini üstlendi.
1998-1999 yıllarında "Taşra-Edebiyat" adlı dergiyi çıkardı. Hikayeleri ile ödül aldı.

"Hafız İle Katip" adlı romanı (Sütun Yay.) ile "Düş Gören Defter" adlı hikaye kitabı 2007 yılında (Ötüken Yay.) yayımlandı.

Yayınlanma Tarihi : 7 Eylül 2011

çömlekçi´ye
kar yağıyordu
ilkay somel
trabzon´dur yolumuz 11

1943 yılında Trabzon'da doğdu.

1963 yılında, Sabah Postası gazetesinde gazeteciliğe başladı. Muhabirlik, röportaj yazarlığı ve sayfa sekreterliğinden sonra gazetenin yönetimini üstlendi.

Askerlik hizmetinden sonra Hürriyet gazetesi Yıldırım Servis müdür yardımcılığı görevini üstlendi. Daha sonra Günaydın gazetesinde sayfa sekreterliği yaparken, Bursa Hakimiyet gazetesini kurmakla görevlendirildi ve Bursa'ya gitti. Bir buçuk yıl bu gazetenin yayın yönetmenliğini yaptı.

1976 yılında Son Havadis gazetesi Ankara temsilcisi oldu. İki yıllık bir çalışma döneminden sonra Akajans yurt haberler müdürlüğü görevini üstlendi. Daha sonra da Günaydın gazetesi Ankara bürosunda görev aldı. Web Ofst bünyesinde yayınlanan Ekonomik Bülten gazetesinin Ankara temsilciliğini yaptı ve daha sonra da aynı grubun Ankara'da yayınlanan Ulus isimli gazetenin yayın yönetmeni oldu. Buradan ayrıldıktan sonra Hürriyet Dergi Grubunun Ankara bürosunda röportaj yazarlığı yaptı.

Evli ve bir çocuk ve bir torun sahibi olan T.İlkay Somel'in, 5'i sahnelenmiş 6 tiyatro eseri ve bir de hikaye kitabı var.

Yayınlanma Tarihi : 7 Eylül 2011

arafilboyu
çağlayan merdivenler
kadri özcan
trabzon´dur yolumuz 12

1974'te Trabzon'da doğan Kadri Özcan, ilk ve orta öğrenimini burada tamamladı.

"Erzurum Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü Oyunculuk Ana Sanat Dalı" mezunu olan Özcan, 2000 yılında Trabzon Devlet Tiyatrosuna atandı.

Devlet Tiyatrosu bünyesinde yirminin üzerinde oyunda görev aldı.

2004-2005 yıllarında Trabzon Tobav başkanlığı sırasında, Tobav ve Trabzon Belediyesi ortaklığında ilk çocuk şenliğini; yine devlet tiyatrosu sanatçısı olan Ayla Baki ile gerçekleştirmiş; bu şenlikte 9000 ilköğretim öğrencisine ücretsiz olarak üç değişik oyun izleme olanağı yaratmıştır.

2005 yılında Sırbistan Belgrad'ta düzenlenen "Festival Monodram and Pandomime" adlı otuz yıllık uluslararası festivalde Türkiye'yi temsil eden ilk tek kişilik oyun "Meddah"ın aktörü olmuştur.

2005-2007 yılları arasında Trabzon Devlet Tiyatrosu Müdürlüğü görevini yürüten Kadri Özcan "Karadeniz Uluslararası Tiyatro Festivali"nin direktörlüğünü yaptı. Yurt dışında uluslararası festivallerde Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü adına gözlemcilik ve temsilcilik görevlerinde bulundu.

Görev süresi boyunca kent içinde drama ve tiyatro eğitimi üzerine ilköğretim, lise ve üniversite düzeyinde uzun soluklu çalışmalar gerçekleştirdi. 2008 yılında Başak Anat Özcan ile hayatını birleştiren Kadri Özcan, halen devlet tiyatrosunda "sanatçı" ünvanıyla görev yapmaktadır.

İlk romanı "Trabzonlu Aleko" Şubat 2011'de Serander Yayınları tarafından yayımlandı.

Yayınlanma Tarihi : 7 Eylül 2011

okludere
kudret emiroğlu
trabzon´dur yolumuz 13

Kudret Emiroğlu 1956 yılında Trabzon'da doğdu. 1979 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nü bitirdi. Kültür tarihi, yerel tarih, etimoloji ve II.Meşrutiyet dönemi üzerine çalışmalar yaptı. Trabzon kültür ve tarihi ile ilgili kitap ve makaleler yazdı. 22 ciltlik Trabzon vilayet salnamelerini yayına hazırladı. İngilizce ve Osmanlıca çevirileri bulunmaktadır. Halen Kebikeç İnsan Bilimleri İçin Kaynak Araştırmaları Dergisi'nin yayın yönetmenliğini ve Bilkent Üniversitesi öğretim üyeliğini sürdürmektedir.

Telif kitaplarının bazıları şunlardır:

Trabzon-Maçka Etimolojik Sözlüğü (1989)
Anadolu'da Devrim Günleri (1999)
Mardin; Cemaat-Aşiret-Devlet (2000, Suavi Aydın, Oktay Özel ve Süha Ünsal ile birlikte)
Gündelik Hayatımızın Tarihi (2001)
Yoldaşımız At (2003, Ahmet Yüksel'le birlikte)
Küçük Asya'nın Bin Yüzü: Ankara (2005, S. Aydın, Ö. Türkoğlu, E. Özsoy'la birlikte)
Antropoloji Sözlüğü (2006, Suavi Aydın ile birlikte)
Ekonomi Sözlüğü (2006, Bülent Danışoğlu, Binnur Berberoğlu ile birlikte)
Hamsi Kurban O Göze (2008, Nihal K. Çevik ve A. Cemal Saydam'la birlikte)

Yayınlanma Tarihi : 7 Eylül 2011

bella vista
soğuksu
mehmet ongan
trabzon´dur yolumuz 14

1960 Trabzon doğumlu olan Mehmet Ongan, ilk ve orta öğrenimini burada tamamladı. Yüksek öğrenimini Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesinde gördü.

Trabzon'da 27 yıldır serbest eczacı olarak çalışan Mehmet Ongan evli ve iki çocuk babası.

Haluk Ongan'ın yönettiği, "Benim Üç Meleğim", "Balaban Ağa", "Müfettiş ile Pamuk Prenses ve 7 Cüceler" ve "Allı ile Güllü" adlı çocuk oyunlarında rol aldı.

1997-1999 arasında Trabzon Eczacılar Odası Başkanlığını yaptı; aynı kurumda çeşitli görevlerde bulundu.

1992-1994 arasında CHP Trabzon İl Başkan Yardımcılığı görevini yürüttü.

Trabzon'da yayımlanan "Günebakış", "Kuzey Ekspres" gazetelerinde ve "haber61.net" sitesinde köşe yazıları da yazan Mehmet Ongan, halen "Pharmetic Girişimci Eczacılar Derneği" başkan yardımcılığını yürütüyor.

İstanbul'da, eşi Zerrin Ongan ile kurduğu "CEF Kültür ve Sanat Ltd. Şirketi" ile sanata katkıda bulunmaya çalışıyor.

Soğuksuspor Kulübü kurucu üyesi olan Ongan ayrıca İdmanocağı Spor Kulübü yönetim kurulu üyeliği; çeşitli dönemlerde Trabzonsporda yönetim kurulu üyeliğinde de bulunmuş.

"Bella Vista-Soğuksu" yazarın ilk kitabı.

Yayınlanma Tarihi : 7 Eylül 2011